Fennovoimassa ei olla mukana heppoisin perustein


Kaupunginvaltuutettu Anssi Aura epäili Fennovoimassa mukanaolon järkevyyttä kirjoituksessaan 5.-6.4. Vantaan Sanomien Lukijan Areena -palstalla.

Vantaan Energian osallistuminen Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen perustuu huolelliseen harkintaan ja kannattavuuden arviointiin. Päinvastoin kuin Aura kirjoitti, epävarmuudet ovat matkan varrella vähentyneet. Fennovoima solmi joulun alla sopimuksen Rosatomin kanssa voimalan toimittamisesta. Kauppahinta, ehdot, takuut ja riskit ovat kaikki sopimuksissa sovittuja asioita. Laitos ostetaan kokonaistoimituksena Rosatomin vastatessa hankkeen sovituissa kustannusraameissa ja aikataulussa pysymisestä.

Rosatomin omistajuus herättää kahdenlaisia mielipiteitä. Rosatomin kolmanneksen omistajuus on miljardiluokan investointi Suomeen ja itse toivotan kaupallisen perustein tehtävät ulkomaiset investoinnit tervetulleiksi maahamme. Voisi myös kuvitella, että Rosatomin osallistuminen hankkeeseen myös omistajana edelleen kasvattaa heidän motivaatiotaan onnistua hankkeessa. 

Fennovoiman laitos rakennetaan Suomeen, joten sen tuottama sähkö jää myös maahamme. Oman sähköntuotannon vahvistaminen parantaa maamme huoltovarmuutta ja on vastuullista toimintaa.  Mainittakoon, että Suomi toi viime vuonna maahan viidenneksen käyttämästään sähköstä. Tästä riippuvuudesta eroon pääsemisessä auttaa kymmenen vuoden päästä Pyhäjoella käynnistyvä uusi ydinvoimala.

Me vantaalaiset saamme sähkömme montaa eri kautta ja hankinnan hajauttaminen on viisasta. Fennovoimasta saamme aikanamme omakustannushintaan sähköä vähintään 60 vuotta. Vantaan Energian osallistuminen Fennovoiman ydinvoimalaan on meidän vantaalaisten etu.

Hankkeen rahoittajina toimii yritysrypäs jonka lopullinen koostumus jää nähtäväksi. Viittaus vantaalaisten verovarojen käyttämiseen ei siltä osin pidä paikkaansa.

Markku Weckman
Kaupunginvaltuutettu